Zdravím ze Španělska!

Dneska rozhodně není čtvrtek, den kdy obvykle publikujeme články. S Hankou jsme se před pár dny dohodly, že trochu zvolníme, přestože jeden článek týdně pro 2 lidi není opravdu hodně, jsme teď docela zaneprázdněné, takže i když je čas na pečení, není čas na psaní a nebo naopak. Já jsem navíc po příjezdu do Barcelony zjistila, že nemám v bytě troubu. To se ale dá ale vyřešit v mém případě dost snadno, protože v práci troubu máme, takže budu péct tam. Tenhle recept je ale ještě z Česka, přišla s ním Marťa a dort pekla mamka, takže na tomhle mám podíl pouze co se týká focení a zveřejnění.

Ingredience:
- na těsto: 250 ml vody, 125 g másla na kostky, 35 g holandského kakaa, 300 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 400 g krupicového cukru, 2 vejce, 125 ml podmáslí a lžička vanilkového extraktu
- na krém: 250 ml smetany ke šlehání, 500 g kvalitní (70% kakaa) hořké čokolády a 140 g másla

Nejdříve si předehřejte troubu na 160°C. Vodu nalejte do hrnce, přidejte máslo a ohřívejte na mírném plameni, dokud se máslo nerozpustí. Přisypte kakao a míchejte dokud se vše nespojí. Do velké mísy prosijte mouku, prášek do pečiva a cukr. Přilijte kakaovou směs a zašlehejte. Nakonec přidejte vejce, podmáslí a vanilkový extrakt.
Formu (cca 23 cm) na dort vymažte máslem a vyložte pečicím papírem/vysypte moukou. Buď pečte ve dvou formách cca 25 minut nebo v jedné formě (potom rozkrojte) o něco déle. Vyzkoušejte špejlí :).
Po vyndání z trouby nechte korpusy vychladnout ve formě. Potom je přesuňte na mřížku a nechte úplně vychladnout a mezi tím si připravte krém.
Ve vodní lázni zahřejte smetanu s máslem a nalámanou čokoládou. Až se čokoláda rozpustí, promíchejte směs a nechte ji vychladnout. Čím déle chládne, tím je hustější, takže nemějte strach pokud je ze začítku hodně tekutá a vyčkejte s potíráním, až je hustší.





Hola from Spain!

Today is not definitely Thursday, the day we usually post new recipes. We talked with Hanka and decided to make it all little more relaxed since we are quite busy recently. I'm not saying that publish a post once in 14 days is something very hard, however, sometimes we just don't have for baking, sometimes for writing. I was also a little surprised when arrived in my flat in Barcelona, cause I don't have an oven here. It is not such a big deal since we have one at work and I can bake there. Regarding this recipe, my task here was just taking pics and publishing cause the recipe brought my sister and my mum baked the cake. It all happened when I was in Czech obviously! They haven't visited me yet, but soon they will.

Ingredients:
- for dough: 250 ml water, 125 g cubed butter, 35 g dutch type cocoa, 300 g all purposed flour, 1 teaspoon baking powder, 400 g powder sugar, 2 eggs and spoon, 125 ml buttermilk of vanilla extract
- for cream: 250 ml whipping cream, 500 g 70% dark chocolate a 140 g butter

First of all, heat the oven at 160°C. Pour the water in a pot, add butter and heat it slowly until the butter is melted. Add the cocoa and mix until incorporated. Sift flour, sugar and baking powder in a bowl and add the cocoa mixture. Mix all thoroughly. Finally add eggs, buttermilk and vanilla extract.
Butter the baking tray (23 cm) and lay with baking paper or flour. You can either bake it in 2 trays for ca. 25 minutes, or in 1 (they cut in the middle) for a longer time. Check it with a skewer.
When out of the oven, let it cool down in the tray. Then take it out and let cool completely on a grid and prepare a cream.
In a water bath, heat the cream with butter and cubed chocolate. When the chocolate is melted, mix everything and let it cool down. The longer you cool it down, the thicker the mixture is, so don't worry when the mixture is runny right after cooking and wait with filling when it is thicker.